vrijdag 31 mei 2013

Nog 2 prikjes te gaan

Theo krijgt deze kuur voor een bepaalde chemo prikjes in plaats van zakjes via infuus.
Dat is pijnlijk, zelfs met het kathedertje dat nu in zijn been zit. Blijkbaar prikkelt of irriteert de vloeistof die wordt ingespoten. Hij is ook erg bang voor de inspuiting.

Van de 10 inspuitingen zijn er al 8 achter de rug - nog 2 te gaan dus. Sinds donderdagmiddag zijn we terug thuis; we worden nog tot zaterdagochtend om 9u en om 21u in het ziekenhuis verwacht voor de inspuiting, en voor de rest zijn we 'vrij'. Theoretisch dan toch, want deze ochtend moeten we nog even op de afdeling blijven om zeker te zijn dat alles nog ok is. Theo heeft weer hevige buikpijnen, vermoedelijk aften in zijn darmen. Hopelijk mogen we straks weer naar huis...

De zetel waarin Theo ligt is deze van 'de living' van de verplegers, waar zij hun briefing houden bij de wisseling van de diensten. Op de tafel ligt een rapport dat weergeeft hoeveel kinderen tussen 2004 en 2009 in Belgiƫ kanker hebben gekregen, en welke kankers het meeste voorkomen.

Jaarlijks worden in Belgie ongeveer 320 kinderen tussen 0 en 14 jaar gediagnosticeerd met kanker, en 175 adolescenten tussen 15 en 19 jaar. In het algemeen krijgen meer jongens dan meisjes de ziekte. Meest voorkomende kankers bij kinderen zijn leukemie, lymfomen en hersentumoren. Lymfomen komen meer voor bij adolescenten, maar het speciefieke Burkitt-lymfoom komt meer voor bij kleine kinderen. Het Burkitt-lymfoom werd tussen 2004 en 2009 in Belgie bij jongens 38 (0-14 jaar) en 9 (15-19 jaar) keer vastgesteld, en en bij meisjes 15 (0-14) en 1 (15-19) keer.

Dat wil zeggen dat Theo 1 van de 8 Burkitt-jongetjes was in 2012 in Belgiƫ.

(Je merkt het, mama houdt zich bezig in de living in Gasthuisberg... )





Geen opmerkingen:

Een reactie posten